Off Grid Sistem Nedir? Ne İşe Yarar?
Off Grid Ne Demektir?
Şebekeden bağımsız olarak elektrik üretimi çözümleri birçok nedenden dolayı çekici olabiliyor: Belki şebeke elektriğine erişiminiz yoktur (veya bağlanması çok pahalıdır), ya da çevre bilinciniz yüksektir ve fosil yakıtların elektrik üretiminde kullanılmamasını istiyorsunuzdur veya tamamen bağımsız olarak kendi elektriğinizi üretmek istiyorsunuz ya da bir nedenden dolayı herkesin elektriği kesildiğinde sizin ışıklarınız açık olsun ya da derin dondurucunuzda sakladığınız yiyecekler bozulmasın istiyorsunuz. Tüm bunlar Off-Grid bir güneş enerji sistemi kullanmanız için iyi nedenlerdir.
Peki Şebeke dışında yaşamak (off grid) ne anlama geliyor? Şebeke terimi, su, elektrik ve gaz gibi ana hizmetlerin sürekli ve kesintisiz olarak temini anlamına gelir. Çoğu insan “şebekeye bağlı” yaşar, yani hayatta kalmak için bu ana hizmetlere bağımlıdırlar. Şebekeden uzak yaşamak, artık bunlara bağımlı olmadığınız anlamına gelir. Off-Grid sistemler, bölgesel elektrik şebekesinden tam özerklik ve bağımsızlık sunar. Enerji, gece ve güneş panellerinde üretilen enerjinin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılmak üzere pillerde depolanır.
Şebekeden uzak olmak, yaşam tarzınızı tamamen değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez: Şebekeden bağımsız bir güneş enerji sistemi, herhangi bir ihtiyaca uyacak şekilde -eğer maliyet sorun değilse- basit bir kulübeden büyük bir kır evine kadar boyutlandırılabilir. Dilerseniz Solaravm olarak biz de sizlere bu konuda yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Şebekeden bağımsız sistemler yani Off grid sistemler diğer bir adıyla akülü sistemler dağ evi, bağ evi, yayla evleri, çiftlikler, karavanlar, yat ve teknelerde tercih edilen en yaygın güneş enerjisi sistemleridir.
Off Grid Sistem Nasıl Kurulur?
Off grid paket sistem kurulumu için en temel bileşenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Güneş paneli
- Şarj regülatörü
- Off grid inverter
- Depolama - Aküler
İkinici ve üçüncü maddede yer alan Şarj regülatörü ve İnverter i tek cihazda birleştiren akıllı inverterler de giderek artan bir oranda kullanılmaktadırlar.
Depolama sistemi yani aküler tamamen ihtiyaca ve bütçeye göre de değişkenlik göstermektedir. Depolama sadece akülerle değil aynı zamanda lityum bataryalarla da sağlanabilmektedir.
Neden Off-Grid Sistem Kurmalısınız?
Kendi elektriğinizi üretmek ve şebekeden çıkmak veya şebekeden mümkün olan en az şekilde yararlanmayı seçen pek çok insan ve bir o kadar çok neden var. Bu durum çoğu zaman, tek bir neden veya düşünceden değil bir çok nedenin birleşimi sonrası alınan bir karardır.
Öncelikle kendi elektriğinizi üretmek, yerel bir elektrik dağıtım şirketinden satın almaktan kesinlikle daha çevrecidir. Güneş panelleri geri dönüştürülebilir ve genellikle Off-Grid kurulum için kullanılan kurşun-asit piller, dünyanın en çok geri dönüştürülen ürünlerinden biridir. Güneşten elektrik üretirken hiçbir fosil yakıt yakılmaz; PV modülleri bunu 25 yıldan fazla bir süre boyunca ve minimum bakımla sessizce yapar. Hareketli parça içermediği için hata riski minimumdur.
Off-Grid kurulumunun ilk yatırım masrafına rağmen, bazı durumlarda aslında en ekonomik çözüm olabilir: Bazı durumlarda ev sahiplerinin elektrik şebekesine bağlanma taleplerini karşılamak için kendilerinden 2021 yılı için 280.000(İkiyizseksenbin) TL civarı ücret talep edildiğini gördük. Bu durumlarda Off-Grid bir sistem ile kendi elektriğini üreterek daha ilk günden itibaren yatırım bedelini ödemeye başlayacaktır.
Bazı durumlarda ise elektrik şebekesine bağlı olmasına rağmen, elektrik şirketiyle hiçbir ticari bağ istemeyen ev sahiplerimiz de oldu. Off-Grid kurulumu tercih ettiler ve elektrik zamlarından etkilenmemekten mutlular. Bazen de, şebeke mevcut olsa bile, insanların olabildiğince bağımsız yaşamak istemeleri bu kararı vermelerine yol açmaktadır. Bu durumda ise öztüketim sistemi dedğimiz şebeke destekli bir offgrid sistem kurmak mümkündür.
Elbette herkes gelişmiş bir Off-Grid güneş enerji sistemi kurulumu yapmak zorunda değil. Bir bağ evi, karavan, tekne ya da küçük kulübeniz için küçük bir inverter ve birkaç panel ve aküler ile kurabilirsiniz; (örneğin) birkaç ışık, bir buzdolabı ve bir TV çalıştırmak için bunlar yeterli olacaktır. . Elektriği hafta sonlarınızda elektrik faturası ödeme derdi olmadan bozmadan bedava kullanmak (sürekli bir jeneratör gürültüsü olmadan) ortamınızı sizin için çok daha keyifli hale getirecektir.
Off-grid bir güneş enerji sistemi kurmak için bir sebepte sık yaşanan elektrik kesintileridir. Derin dondurucuda veya buzdolabında bulunan yiyeceklerin elektrik kesintisi durumunda zarar görmesi hiç istenmeyen bir durumdur. Keza güvenlik sisteminizin elektrik olmadığı için devre dışı kalması da olası bir risktir. Bu durumlarla karşılaşmamak için kuracağınız bir off grid sistem ile en azından elektrik olmadığı saatlerde kritik cihazlarınızı çalıştırmaya devam edebilirsiniz.
Nasıl Bir Off Grid Sisteme İhtiyacınız Var?
Şebekeden bağımsız (Off Grid) sistemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güneş enerjisi sistem tasarımı ve ihtiyaca göre belirlenecek olan depolamadır. Depolamada da 2 alternatif mevcuttur: solar jel aküler ve lityum bataryalar.
Aralarındaki temel farklar solar jel aküler cycle sayısına (doldur-boşalt sayısı) göre belirli bir ömre sahiptir. Bu kullanıma bağlı olarak yaklaşık 4-5 yıl civarındadır. Bu süre sonrasında akü ömrü ve verimlerinde azalma olacağı için akülerin sistem içerisinde yenilenmesi gerekmektedir ve lityum bataryaya göre kapasiteleri daha düşük olabilmektedir. Lityum bataryalar ise solar jel akülere kıyasla çok daha uzun ömürlüdür.