Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemleri
Solar (Tarımsal) Sulama Sistemleri
Yenilenebilir enerjiye yönelim hem daha çevreci hem de daha düşük maliyetli bir yöntem olduğu için popülaritesi artıyor. Son zamanlarda çoğu insan güneş panelleri tarafından toplanan güneş enerjisinin solar tarımsal sulama için kullanılmasını talep ediyor. Elektrikli tarımsal sulama yöntemlerinin aylık kullanımı yüksek maliyetlere yol açmaktadır. Sulanacak tarım alanlarının su ihtiyacının karşılanması için güneş panellerinin kullanılması, tarım alanlarının elektrik maliyeti olmadan sulanmasına olanak sağlamaktadır. Güneş panelleri üzerindeki fotovoltaik hücreler ya da bilinen adıyla güneş pilleri, güneşten gelen fotonlar ya da ışık parçacıkları ile üzerlerine çarparak elektrik üretirler. Güneş pilleri tarafından yakalanan fotonlar, güneş panelleri üzerinde bulunur ve güneş sulama kitlerinde ve sulama sistemlerinde kullanılır. Su pompalarını çalıştırmak için tasarlanmış solar sulama paketleri, elektrik maliyeti olmadan tarımsal sulama işlemlerini kolaylaştırır. Gelişen teknoloji güneş panellerini de etkilemiş ve güneş paneli verimliliğinin kalitesini artırmıştır. Yüksek kaliteli güneş paneli sisteminin kurulumu sayesinde tarla etkin bir şekilde sulanabilmektedir. Günde 10 saat ortalama ömrü olan güneş enerjisi sistemleri, son zamanlarda Türk çiftçisi arasında giderek daha popüler hale geldi. Güneş enerjisinin yenilenebilir doğası gereği üreticiler de güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemlerine yönelmeye başlamışlardır. İhtiyacınıza uygun güneş enerjisi ile sulama destek bilgilerini öğrenmek istiyorsanız ürün bilgileri için sayfamıza göz atabilirsiniz.
Solar Sulama Nedir?
Tarım söz konusu olduğunda, ülkemiz çok büyük. Bazı bölgelerde yeterli yağış olmasına rağmen birçok tarım alanı kurak ve yarı kurak iklimlere sahiptir. Tarımsal sulama sistemleri, üretim aşamasında yeterli yağış alamayan mahsul veya bitkilerin sulanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Güneş yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir ve güneş panelleri ultraviyole ışınlarını sistemde tutar. Güneş panelleri ile toplanan güneş enerjisini kullanan, solar sulama sistemleri, elektrik kullanımını ortadan kaldırarak son derece etkin kullanım avantajları sağlar. Ancak güneş enerjisi ile sulama sistemi kurmadan önce belirli standartların hesaplanması gerekir. Toprak yapısı, arazi genişliği ve gerekli su hacmi, sulama yöntemi gibi belirli standartlar kontrol edilmeli ve uygulanmak istenen yönteme göre tarım sistemi kurulmalıdır. Tarımsal sulama sistemi kurmadan önce bu kontrolleri yaptıktan sonra sistem doğru bir şekilde kurulduktan sonra üretilen gıdaların daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. Çevre dostu bir termal sulama sisteminin çalışma prensibinde suyu transfer etmek için basınç gereklidir. Boru hattı, basınçlı suyu sahaya etkin bir şekilde dağıtır. Güneş enerjisi ile sulama paketinde güneş panelleri, güneş panellerine uygun su pompaları, akü sistemleri, güneş panellerinden enerji elde etmek için boru hatları ve tarımsal sulama sistemleri tamamlanmıştır. Piyasada üretilen elektrik miktarına göre değişen güneş sulama sistemleri, 2 hp solar sulama paketleri ve 15 kw solar sulama sistemleri gibi birçok özellik bulunmaktadır. Bazı güneş sulama paketleri, piller gibi enerji depolaması gerektirmez. Bu, pil maliyetlerini ortadan kaldırır ve pil bakımı gibi ek maliyetleri önler. Çiftçiler, sulama için çoğunlukla dalgıç pompa kullanırlar ve toprağın su ihtiyacını bu şekilde karşılarlar. Üreticiler son zamanlarda kurulumu basit olan, ek masraf gerektirmeyen, bakımı olmayan veya çok az olan modern sistemlere ilgi göstermektedir.
Güneş Enerjili Solar Sulama Sistemleri
Pompaları ve motorları çalıştırmak için güneş panelleri tarafından üretilen enerjiyi kullanan bir sisteme solar sulama sistemi denir. Tarımsal sulama sistemleri olarak da bilinen güneş enerjili sulama sistemleri, elektriğin olmadığı bölgelerde üreticilere jeneratör ya da ekonomik elektrik faturaları için alternatif bir yöntem sunmaktadır. Bu güneş enerjili sulama sistemlerinin maliyeti yüksek elektrik faturalarından çok daha düşüktür ve ilk kurulum maliyeti dışında aylık herhangi bir masrafı yoktur. Tarımsal sulama sistemleri damla sulama, yüzey sulama, yağmurlama sulama ve mikro sulama gibi çeşitli sulama yöntemlerini kurabilmektedir. Sulanan alanın alanını, gıda üretimi için kullanılan su miktarını ve tarımsal sulama için kullanılan su miktarını hesaplayarak sadece mevcut suyun etkin kullanımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sulanan araziden maksimum verim alınmasını sağlar. alan. Bu hesaplamalara göre, bu sistemler üzerinde çalışan güneş panelleri, güneş kabloları ve güneş tarımsal sulama sistemlerinin ortalama ekonomik ömrü yaklaşık 25 yıldır. Türkiye'nin coğrafi koşulları dikkate alındığında tarım alanlarında en fazla sulanan dönem Nisan-Eylül ayları arasıdır. Bu aylarda bulutlu havalarda bile güneş enerjisi sulama sistemini her gün kullanabilirsiniz. Ayrıca güneş sulama sistemleri her gün değerlendirilirse yaklaşık 9 saat kesintisiz çalışabilirler. Kullanılacak alana göre düşük basınçlı veya yüksek basınçlı sulama yapılmalıdır. Düşük basınçlı tarımsal sulama işleminde genellikle yüzey sulama teknolojisi, yüksek basıncın kullanıldığı alanlarda ise yağmurlama sulama, damlama sulama ve mikro sulama yöntemleri kullanılmaktadır. Bu ürünlerin kullanımı oldukça basittir ve sistem ömrü çok uzundur, örneğin panel ömrü 30 yıldır. Güneş enerjili sistemler şebekeye, elektriğe veya yakıta bağımlı değildir. Bakım maliyetleri düşüktür. Güneş enerjili tarımsal sulama sistemlerinin geri dönüş süresi de çok kısadır.
Solar Sulama Sistemi Kurulumu
Güneşli sulama sistemi, suyu tarla bitkilerine en iyi şekilde dağıtmak ve en yüksek verimi elde etmek için tasarlanmış bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanmadan önce belirli adımların tamamlanması gerekir. Öncelikle dalgıç pompanın sahadaki gücüne ve günlük su tüketimine göre sistem tasarlanmalı, ardından pano sayısı ve pano ekipmanları (pompa sürücüleri) belirlenmelidir. Güneş enerjisi sulama sistemi kurulurken güneş panellerinin kurulacağı alan denetlenecektir. Panel montajı güneye doğru eğimli olmalı ve panelde gölge olmamalıdır. Daha sonra çelik ayaklar dikme veya beton üzerine monte edilerek güneş panellerinin kurulumuna alt yapı oluşturulmaktadır. Güneş panellerinin kullanım ömrü yaklaşık 25 yıl olduğu için ayakların sağlamlığına ve dayanıklılığına dikkat edilmelidir. Paneli çelik ayakların üzerine monte ettikten sonra elektrik bağlantılarını yapınız. Ardından pompayı güneş panelinin yanındaki panele bağlayın ve güneş enerjisi sulama sistemini kurun. İhtiyaca göre taşınabilir sistemler veya tek eksenli güneş takip sistemleri de tasarlanıp kullanılabilir. Kurulan ve çalışmaya başlayan bir güneş enerjisi sulama sistemi için herhangi bir aylık ücret ödemeden uzun süre kullanabilirsiniz. Güneşli sulama sistemi havalar aydınlanmaya başlar başlamaz enerji üretmeye başlayacak ve bulutlu günlerde bile verimli çalışabilecek. Solar farm sulama kiti mevsime ve bulunduğunuz yere göre değişkenlik gösterir ve çevre ile uyumlu bir sistemdir. Solar güneş enerjisi ile sulama sisteminin fiyatı ürettiği enerji miktarına ve özelliklerine göre değişmektedir. Tarım alanınıza uygun tarımsal sulama sistemi ve sulama durumunuz hakkında bilgi almak için sayfamıza göz atabilirsiniz. Ürünleri ve paketleri inceleyerek ihtiyacınıza uygun solar sulama paketini satın alabilirsiniz.
Sistemin Faydaları:
-
Arazinize trafo masrafı yapmazsınız.
-
Hat (direk) çekmek için uğraşmaz, ödeme yapmazsınız.
-
Elektrik faturası ödemezsiniz.
-
Kooperatiflerden kaynaklı sorunla uğraşmazsınız.
-
Bakım gerektirmeyen bir sistemin sahibi olursunuz.
-
Ürün maliyetlerinizi düşürürsünüz.
-
Gece ve gündür sulama yapabilirsiniz.
-
İster direkt, ister depo doldurarak istediğiniz zaman sulama yapabilirsiniz.